Kulinarne wariacje gimnazjalistów w Rudnikach
Dodane przez rbelka dnia Czerwiec 15 2017 10:22:35
Od marca do maja 2017 r. w naszej szkole realizowany był projekt edukacyjny „Kulinarne wariacje gimnazjalistów”.
W projekcie brały udział kilkuosobowe reprezentacje wszystkich klas. Zadaniem uczniów było przygotowanie dania do wcześniej wybranego przepisu oraz nagranie filmu instruktażowego. Przed przystąpieniem do realizacji projektu uczestnicy zostali szczegółowo zapoznani z regulaminem i kryteriami oceniania.
Podsumowanie projektu miało miejsce 30 maja 2017 roku. W tym dniu uczniowie pod kierunkiem nauczycieli: Justyny Tokarskiej i Agaty Nowak-Zawady zaprezentowali swoje dania, które zostały ocenione przez jury w składzie: Maria Komorowska, Małgorzata Rozik oraz Alicja Księżarek. Komisja brała pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale też estetyczne. Jury doceniło ogrom włożonej pracy i zaangażowanie uczniów, dlatego postanowiło przyznać wszystkim klasom miejsca na podium. Najbardziej zachwyciły dania wykonane przez uczniów klasy Ic (chleb zbożowy i pasty), IIb (roladki szpinakowe) oraz IIIc (deser brownies). Drugie miejsce otrzymały klasy: Ia (sernik na zimno), IIc (tortilla) oraz IIIb (chłodnik z zielonych ogórków), natomiast trzecie miejsce przypadło klasom: Ib (ciasto), IIa (sushi) oraz IIIa (dietetyczne ciasteczka owsiane).
Filmy, które uczniowie nagrali podczas przygotowania potraw, są dostępne na stronie internetowej szkoły.

Rozszerzona zawartość newsa